اکثر دوستانی که برای اولین یا دومین بار میخواهند خودرو بخرند نگرانی خاصی دارند و نمیدونند باید چه کارهایی انجام دهند در دو بخش خرید خودرو صفر و خودرو دست دوم طی چند پست خدمتتان ارائه می کنیم:
1- خودرو صفر (بخش اول)
برخلاف آنچه که همه فکر میکنند خریدن خودرو صفر دغدغه چندانی ندارد و خیلی نگرانی کمتری از خرید دست دوم دارد
ولی نکات ریز و مهمی هست که باید دقت شود:
فکر کنم همتون شنیدید که میگن خریدن ماشین صفر ایرانی شانسیه و مثل خریدن هندونه است ولی یه روش خوب علمی برای پیدا کردن خودرو نسبتا با کیفیت وجود داره: اگه خودرو صفرتون رو قراره از بین چند خودرو صفر انتخاب کنید به تاریخ دقیق تولیدش توجه کنید(خودروهای ایرانی سال شمسی و خودروهای خارجی سال میلادی) از روی تقویم روز شنبه تا جمعه بودن اون رو پیدا کنید برای خودروهای ایرانی معمولا خودروهای تولید پنجشنبه تا شنبه بی کیفیت ترند و برای خودروهای خارجی تولیدات شنبه تا دوشنبه این موضوع صدق میکند علتش هم واضح است تعطیلات پایان هفته تاثیر مستقیمی بر تمرکز کاری کارگران یک کارخانه دارند (دقیقا نتیجه تحقیقات کنترل کیفیت کارخانه هوندا ژاپن) و معمولا کارگران یک روز قبل و بعد از تعطیلات تحت تاثیر وقایع روز تعطیلی هستند.
با توجه به اینکه کلاهبرداری در بازار خودرو تقریبا به امری عادی بدل شده، این موضوع گریبان گیر خودروهای صفر هم شده برای تشخیص اینکه خودروی انتخابیتان، صفر واقعی است یا چندهزار کارکرده تمیز کیلومتر صفر شده ، چند راه وجود دارد (خودرو ایرانی یا خارجی) اولین راه کنترل رنگ منبع عقب اگزوز که معمولا اگر خودرو بیش از هزار کیلومتر کار کرده باشد تغییر رنگ می یابد و به قهوه ای یا قرمزی می زند ( اگر برایتان مشکل است ابتدا منبع اگزوز یک خودرو از همان مدل که مطمئنید صفر است را ببینید و رنگ آنرا به خاطر بسپارید، سپس با نمونه ای که میخواهید بخرید مقایسه کنید) دومین راه این است که ابتدا چند ثانیه روی صندلی شاگرد نشسته سپس روی صندلی راننده بنشینید اگر صندلی راننده نرمتر از شاگرد بود خودرو کارکرده و اگر نرمی یکسان بود خودرو صفر واقعی می باشد.
سومین روش که مختص خودروهای دارای زه لاستیکی سپر جلو است (مانند 405،206،پراید ، پارس و ...) این است که یک تکه چسب نواری روی قسمت قوس دار این زه (دقیقا در کنجهای سپر) بچسبانید و با انگشت آنرا محکم کنید ، حالا دوباره چسب را بکنید اگر راحت کنده شد خودرو کار کرده و اگر سخت کنده شد خودرو صفر میباشد، علت این است که هنگام حرکت خودرو این گوشه های سپر بیشترین فشار هوا و ساییدگی با هوا را دارند.
2-خودرو صفر (بخش دوم)
قیل از هر چیز یک نکته دیگر در مورد تشخیص صفر بودن خودرو به پست اول اضافه میکنم ، تعداد خطوطی که معمولا در قوس زیر دستگیره درب راننده در اثر برخورد ناخن می افتد هم روش خوبی برای تشخیص یک خودروی صفر واقعی میباشد.
اما در این بخش به مسائل دیگری مانند آپشنها،تیپ بندیها، لوازمی که باید هنگام خرید خودرو تحویل گرفت و اقداماتی که پس از خرید خودرو صفر انجام داد میپردازم:
آپشنها:
بر خلاف گذشته ها در چند سال اخیر تیپ بندی و آپشنهای ارائه شونده توسط تولید کنندگان به یکی از دغدغه های بزرگ خریداران خودرو تبدیل گردیده و متاسفانه تولید کنندگان و نمایندگان خودروهای وارداتی اطلاعات جامع و کاملی در این زمینه ارائه نمیدهند علتش هم ساده است برای اینکه معمولا به ندرت تولید کننده ای در یک زمان امکان ارائه تمام تیپها و آپشنها را دارد و این موضوع در تولیدات داخلی بیشتر بسته به موجودی لوازم در انبار و محدودیتهای خطوط تولید بوده و برای واردکنندگان بودجه و محدودیتهای گمرکی می باشد. برای انتخاب بهترین آپشنها یا تیپها چند روش ساده علمی و تجربی وجود دارد:
در انتخاب آپشنها سعی کنید اولویت را به آپشنهایی دهید که توسط افراد متفرقه کمتر ارائه میگردد یا در صورت ارائه بسیار پر هزینه می باشد و عمدتا به مشخصات فنی خودرو برمیگردد مانند ترمز abs ،کیسه هوا، گیربکس اتوماتیک،سیستم تهویه و ... این گزینه ها در صورت ارائه توسط تولید کننده به مراتب ارزانتر از اضافه نمودن توسط خودتان تمام میشود. اما آپشنهایی که در بازار با تنوع بیشتر و قیمتهای کمتری ارائه میشوند مانند:
سیستم صوتی،سانروف، رینگ اسپرت،روکش صندلی و ... معمولا به صرفه خرید از تولید کننده و انتخاب در آپشنها نمیباشد که البته استثناهایی هم وجود دارد.
اما در انتخاب تیپ بندی که معمولا نوع موتور و مشخصات فنی تخصصی متفاوت میباشد یک نکته ظریف وجود دارد (به ویژه برای خودروهای خارجی) اگر خودرویی که برای خرید انتخاب کرده اید در سال آینده قرار است دچار تغییرات عمده (تغییر طرح بدنه یا موتور) و بودجه شما جوابگوست سعی کنید بالاترین تیپ را خریداری کنید چون معمولا بعد از تغییرات عمده بالاترین تیپ مدل قبلی دیگر تولید نمیشود و به ارزش خودرو شما افزوده میگردد این تجربه در ارائه کمری جدید با حذف مدل 6سیلندر گرند، ارائه مدل جدید سوناتا با حذف مدل شش سیلندر و در گذشته(سال 93) با ارائه مدل جدید گالانت و حذف مدل VR4 و در تولیدات داخلی ارائه 206 SD و حذف تیپ 5 مشهود است.
برای کنترل کامل بودن لوازم تحویل شده خودرو صفر بهترین راه مراجعه به دفترچه راهنمای آن است که معمولا در خودروهای خارجی لیست این لوازم درج میگردد اما اگر شخصی را میشناسید که خودش مستقیما اقدام به وارد نمودن خودرو نمونه شما از خارج کرده هم کنترل لوازم با آن راه خوبی است در تمامی خودروهای داخلی وجود جعبه آچار،آچارچرخ، جک، زاپاس و مثلث خطر اجباری است و باید موجود باشد. در مورد فرش زیر پای خودروهای داخلی هم چون نمونه های ارائه شونده توسط تولید کننده کیفیت بالاتری از نمونه های موجود در بازار دارد و احتمال عوض کردنش وجود دارد با بو نمودن اگر متوجه شدید فرش زیر پا بوی پلاستیک کهنه (مانند کیسه زباله) میدهد اصلی نمی باشد.
اگر خودروی دارای کلید کد دار را از غیر نمایندگی خریداری میکنید حتما کارت کد و سویچ یدک را از فروشنده تحویل بگیرید و چنانچه فروشنده را نمیشناسید در اولین فرصت برای احتیاط کد آنرا تغییر دهید.
دفترچه گارانتی و کارتهای خدمات جانبی( مانند کارت طلایی) خودرو را تحویل و شماره سریال آنرا چک نمایید.
دورتا دور خودرو و زیر آنرا چک نمایید چون بسیار پیش آمده خودرو صفر هنگام جابجایی از کارخانه تا نمایندگی دچار زدگی بدنه شده است اگر عجله دارید و دوربین با کیفیت در دسترستان هست(حتی دوربین موبایل) در همان محل تحویل از چهار گوشه ماشین به گونه ای عکس بگیرید که در هر عکس دو وجه بغل و جلو یا بغل و عقب بصورت واضح مشخص باشد تا اگر بعدا متوجه ایرادی در بدنه شدید، مدرکی برای اثباتش داشته باشید.
سالم بودن کلیه سیستمهای برقی شامل چراغهای جلو و عقب، چراغ راهنماها،بالابرهای شیشه،کولر و بخاری، آیینه ها،سیستم صوتی، فندکی و ... راکنترل نمایید پس از تحویل خودرو صفر سعی کنید تا 1500 کیلومتر اول با آن مدارا نمایید و از شتابگیریهای سریع و بالابردن دور موتور از 5/3 - 4 خودداری نمایید.
تا قطعات متحرک موتور که نو و با هم در تماس هستند کاملا فرسایش معقول و براده ریزی و همخوانی عالی پیدا نمایند(اصطلاحا خوب آببندی شوند) بهتر است در مدت آببندی ازکتان به همراه بنزین ا استفاده شود، به هیچ عنوان ترموستات و کاتالیزور اگزوز خودرو را حذف نکنید چون آسیب جدی به موتور می رساند.
(برداشتن ترموستات باعث سرد و گرم شدن ناگهانی و ترک سیلندر موتور و برداشتن کاتالیزور افزایش مصرف سوخت و ایجاد صدا و لرزش در موتور را بهمراه خواهد داشت)